Current Affairs 1 January 2021

      No Comments on Current Affairs 1 January 2021
1 january current affairs

This article covers a latest list of current affairs 1 January 2021.In All competitive exams, current affairs or current news is the main focusable topic. JobAlerts4u provides current affairs 2021 as well as current affairs of last 6 month of 2020.In this article , we provide questions & answers as well as brief description of current affairs 2020-21.

Latest Current Affairs 2021- Current Affair 1 January 2021

Q1: Which State launches ‘Kisan Fasal Rahat Yojana’ under Crop Relief Scheme ?

Ans : Jharkhand

Key Points :

  • It is a compensation scheme which will help the Jharkhand farmers in case of crop damage by natural hazards.
  • The compensation ranges b/w 3000/-rs to 3500/- rs per acre depending upon the loss.

Main Objectives :

Food Safety, All over development of Agriculture and Crop Diversification.

About Jharkhand :

  • Chief Minister – Hemant Soren
  • Capital – Ranchi
  • Governor – Draupadi Murmu

Q2 : Which scheme launched by Jharkhand Govt to enhance the livelihood and security of urban poor ?

Ans : A 100-day employment scheme named ‘Mukhyamantri SHRAMIK (Shahri Rozgar Manjuri for Kamgar) Yojana’ on 21st June 2020.

Q3 : Recently in which state foundation stone of AIIMS laid by PM Modi ?

Ans : Rajkot in Gujrat

Key Points:

  • The AIIMS at Rajkot , is likely to be finalized by mid of 2022 and Its total cost is Rs 1,195 crore.

All India Institute of Medical Scineces (AIIMS) :

  • In 1956 , 1st AIIMS was set up at New Delhi.Under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana , fifteen new AIIMS were given approved.

Q4: Which state govt partners with Oakridge Energy to Solaris Schools ?

Ans : Delhi Govt

Key Points :

  • Oakridge has set a mission to solaris 1000 schools & educational institutes by 2022.

Q5 : Which mobile app has been launched by Punjab CM Captain Amrinder Singh to ensure digital access to state govt directories ?

Ans : ‘DigiNest’ Mobile App

Q6 : What is the name of IAS Officer who appointed as the 38th Chief Secretary of Karnataka ?

Ans : IAS Officer P Ravi Kumar

Key Points :

  • P Ravi Kumar is the second most senior IAS Officer of Karnataka cadre.

Q7 : Which 7 Asian Countries has been signed a MoU by Indian Coast Guard (ICG) ?

Ans : Japan, Thailand, Philippines, Myanmar, Sri Lanka, Vietnam & Indonesia

Key Points :

  • This MoU is concerned with Maritime Search and Rescue (M-SAR) Operations.
  • Director of ICG – Krishnaswamy Natarajan
  • Headquarter – New Delhi
  • Motto – “Vayam Rakshamah” means “We Protect”

Q8 : In which state , 5 day Tansen Sangeet Samaroh 2020 is organized ?

Ans : Behat Village, Gwalior (Madhya Pradesh)

Key Points :

  • It’s 96th edition of the annual music festival to pay tribute to the Great Indian Musical Maestro Tansen .
  • It’s a joint venture of Department of Culture , Madhya Pradesh and Ustad Alauddin Khan Kala Evam Sangeet Academy.
  • Abhinav Kala Parishad which is the Bhopal-based institute was honoured with Raja Mansingh Tomar award 2020.
  • PT Satish Vyas conferred with Tansen Samman 2020.This award is given for Hindustani Music.

Q9 : Which two new categories have been introduced in Digital India Awards 2020 ?

Ans : Innovation in Pandemic category and Exemplary Product category

Key Points :

  • President of India, Ram Nath Kovind conferred 6th Digital India Awards 2020 through video conferencing in a virtual award ceremony on December 20,2020.

Q10 : Who received the “Eminent Engineer Award” for the year 2020 ?

Ans : Vinod Kumar Yadav, Chairman & CEO of Railway Board, Ministry of Railway

Key Points :

This award is presented by The Insitution og Engineering and Technology (IET).

  • The award presented on the occasion of Engineers Day – 15th September which is celebrated tom commemorate the birth anniversary of Bharat Ratna Sir Mokshagundam Visvesvaraya.

Q11 : In which year , Institution of Engineering and Technology established ?

Ans : 1871

Key Points :

  • It’s short form is IET.This is one of the world’s largest engineering institutions with more than 167,000 members in 140+ countries.

Current Affairs January 2021

You may interested following Job Notifications :

Static General Knowledge :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *