Current Affairs 2 January 2021

      No Comments on Current Affairs 2 January 2021
current affairs 2 january

This article covers a latest list of current affairs 2 January 2021.In All competitive exams, current affairs or current news is the main focusable topic. JobAlerts4u provides current affairs 2021 as well as current affairs of last 6 month of 2020.In this article , we provide questions & answers as well as brief description of current affairs 2020-21.

Latest Current Affairs 2021- Current Affair 2 January 2021

Q1: What is the base year of Digital Payments Index of RBI ?

Ans : 2018

Key Points :

  • The Digital Payments Index depends on five board parameters -> Payment Enablers (25%), Payment Infrastructure – Demand Side factors (10%), Payment Performance (45%), Payment Infrastructure -Supple Side factors (15%) and Consumer Centricity (5%)
  • The Digital Payments Index for the year 2019 was 153.47 but for the year 2020, this was 207,84 .

Q2 : Which country has recently deployed underwater drones in the Indian Ocean region ?

Ans : China

Key Points :

  • The Sea Wing Glider Drone is the type of underwater drone which launched in 2019.
  • Around 14 Sea Wing Glider Drones have been deployed according to Defence Minstry.

Q3: In whish states the Light House Projects being implemented ?

Ans : Agartala (Tripura), Ranchi (Jharkhand), Lucknow (Uttar Pradesh), Indore (Madhya Pradesh), Rajkot (Gujrat) and Chennai (Tamil Nadu).

Key Points :

  • Union Urban Ministry is implemented Lighthouse Projects.
  • The cost of houses is INR 12.59 Lakh. 7.83 Lakh will be provided by the central govt and rest of Rs 4.76 lakh will have paid by state govt.

Q4: What is the name of ISRO Chief who gets one year extension ?

Ans : Kailash Vadivoo (K) Sivan

Key Points :

  • ACC The Appointments Committee of Cabinet approved a one year extension of K Sivan , Secretary of Department of Space, Govt of India and Chairman of Space Commission.

Q5 : What is the name of India’s 1st Air Droppable Container ?

Ans : ‘SAHAYAK-NG’

Key Points :

  • Defence Research & Development Organization (DRDO) & Indian Navy successfully conducted the maiden trial of India’s 1st Air Droppable Container .
  • SAHAYAK-NG is an advanced version of SAHAYAK-Mk I and is aided by GPS.
  • DRDO Chairman : Dr G Satheesh Reddy
    Headquarter : New Delhi

Q6: Which country were the changes made it’s National Anthem ?

Ans : Australia

Key Points :

  • The second line of the National Anthem has been changed form ‘ For we young and free’ to ‘For we are one and free’.
  • Australia Anthem name is ‘Advance Australia Fair’ was written in 1878 and became the national anthem in 1984.
  • It was composed by Peter Dodds McCormick

Q7: In which state , recently launched Kisan Kalyan Mission ?

Ans : Uttar Pradesh Government

Key Points :

  • The Uttar Pradesh Government is to launch Kisan Kalyan Mission.

Q8: Which Indian Company becomes 1st Indian Company to successfully Test Fire Solid-Fueled Rocket Engine ‘Kalan-5’ ?

Ans : Skyroot Aerospace

Q9: Name of the Minister of State for External Affairs ?

Ans : V. Muraleedharan

Key Points :

  • Ministry of External Affairs launched Global Pravasi Rishta Portal & Mobile application to connect with 3.12 Crore Indian Diaspora.

Q10 : Which state recently approved state date policy concept ?

Ans : Punjab

Key Points :

  • The cabinet of Punjab recently approved the Punjab State Date Policy to track progress and provide citizens access to services.
  • Punjab is the first state in India to formulate a comprehensive date policy.

Current Affairs January 2021 :

You may interested in following articles :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *