Current Affairs 23 January 2021

      No Comments on Current Affairs 23 January 2021

This article covers a latest list of current affairs 23 January 2021.In All competitive exams, current affairs or current news is the main focusable topic. JobAlerts4u provides current affairs 2021 as well as current affairs of last 6 month of 2020.In this article , we provide questions & answers as well as brief description of current affairs 2020-21.

Latest Current Affairs 2021- Current Affair 23 January 2021

Q1: In which area of Assam , Urea Plant will be established ?

Ans : Namrup in DIstrict Dibrugarh in Assam

Key Points :

  • D.V.Sadananda Gowda is the Union Minister of Chemicals & Fertilizers who conducted a meeting with Assam Govt for upcoming 12.7 lakh MMTPA capacity Urea Plant in Assam.

Q2: What is the chemical formula of Urea ?

Ans : CH4N2O

Q3: Name of the newly appointed managing director of LIC ?

Ans : Siddhartha Mohanty

Key Points :

  • LIC was founded in September 1956.
  • Siddhartha Mohanty replaced TC Suseel Kumar.
  • LIC has total 4 managing directors and one chairman.Raj Kumar, Mukesh Kumar Gupta and Vipin Anand are the other managing directors.
  • MR Kumar is the current chairman of it.
  • Tagline of LIC – ‘yogakshemam vahamyaham’

Q4: What is CO-WIN ?

Ans : It is a digital software used for COVID-19 Vaccine dlivery.It is based on eVIN (Electronic Vaccine Intelligence)

Q5: What is Kraken Mare ?

Ans : It is huge liquid body which is located in the north pole of Titan.It is made by ethane and methane.

Key Points :

  • Kraken Mare was founded by the space probe Cassini.

Q6: What is the name of Odisha’s famous Mela ?

Ans : ‘Toshali National Crafts Mela’

Key Points :

  • Chief Minster of Odisha – Naveen Patnaik
  • Capital of Odisha – Bhubaneswar
  • Governor – Ganeshi Lal

Q7: Which portal was launched by the Union Minister of Tribal Affairs ?

Ans : ‘Shramshakti’ is National Migration Support Portal.

Key Points :

  • Arjun Munda is the Union Minister of Tribal Affairs.

Q8: Which IT company become a Knowledge Partner of Madhya Pradesh Govt ?

Ans : WIPRO

Key Points :

  • WIPRO has planned for the establishment of a university in Madhya Pradesh.
  • CEO of WIPRO – Azim Premji
  • Chief Minister of MP – Shivraj Singh Chauhan
  • MP is the second largest state in India.
  • Largest City of MP is Indore
  • Capital of MP – Bhopal
  • Governor of MP – Anandiben Patel

Q9 : In which state, India’s largest multi-model logistic park will be set up ?

Ans : Virochannagar , Ahmedabad in Gujarat

Key Points :

  • Adani Port and SEZ Ltd combined with Gujarat Govt have signed an MoU for establishing this park.
  • Estimated investment INR 50000 crore for this project and It will cover up 1450 acres.
  • Capital of Gujrat – Gandhinagar
  • Chief Minister – Vijay Rupani
  • Governor – Acharya Dev Vrat

Q10 : What is Hum of the Universe ?

Ans : It was detected by the North American Nanohertz Observatory for Gravitational Waves.

Q11: Which two counties were signed the New START Treaty ?

Ans : United States and Russia

Q12: What is the purpose of ‘MASCRADE 2021’ ?

Ans: ‘MASCRADE 2021’ concerns with the Movement against Smuggled & Counterfeit Trade. It’s 7th Edition was inaugurates by the Union Minister of Health and Family welfare.

Q13: Who is the joint winner of Michael and Sheila Held Prize ?

Ans : Nikhil Srivastava (A young India Mathematician)

Q14: Name of the CEO and Managing Director of Federal Bank ?

Ans : Shyam Srinivasan

Key Points :

  • He is the Business Standard Banker of the year 2019-20.
  • Founder of Federal Bank : K.P Hormis
  • Founded Date : 23 April 1931

Q15: The Operation Sard Hawa is associated with which state of India ?

Ans : Rajasthan

Key Points :

  • It was launched by the Border Security Force in the western border of Rajasthan.

Q16: Which two countries have recently signed an aggrement to build 590 MW of Solar Power Plant ?

Ans : Spain and France

Key Points :

  • Solar Plant is to be bulit at a cost of 364 million USD .

Q17: Which team has won the 10th Ice Hockey Association of India ?

Ans : Indo-Tibetan Border Police(ITBP)

Key Points :

  • Ice Hockey Association of India President – K.L Kumar
  • ITBP Founded – 24 Oct 1962

Q18 : In which state , India’s longest Road Arch “Wahrew Bridge” has constructed ?

Ans : Meghalaya

Key Points :

  • Construction of Bridge started in 2014 and completed in December 2018.
  • Meghalaya Chief Minister : Conrad K. Sangma
  • Capital of Meghalaya – Shillong
  • Governor – Satya Pal Malik

Q19: Name of the India Bhajan Singer who recently passes away ?

Ans : Narendra Chanchal

Key Points :

  • Narendra Chanchal sang a Bollywood song ‘Beshak Mandir Masjid’ for the film Bobby and won Filmfare Best Male Playback Award.

Q20 : Parakram diwas is celebrated on what date ?

Ans : 23 January

Key Points :

  • Netaji Subhas Chandra Bose’s , 125th birth anniversary is observed as Parakram Diwas.

January Current Affairs 2021

You may interested following articles :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *