Current Affairs 24 and 25 January 2021

      No Comments on Current Affairs 24 and 25 January 2021
24 and 25 January 2021

This article covers a latest list of current affairs 24 and 25 January 2021.In All competitive exams, current affairs or current news is the main focusable topic. JobAlerts4u provides current affairs 2021 as well as current affairs of last 6 month of 2020.In this article , we provide questions & answers as well as brief description of current affairs 2020-21.

Latest Current Affairs 2021- Current Affair 24 and 25 January 2021

Q1: which day is observed as the National Girl Child Day ?

Ans : January 24

Key Points :

  • First time the day was initiated by the Ministry of Women and Child Development in the year 2008.
  • Smriti Zubin Irani is the Minister of Women and Child Development.

Q2: What number of personalities who will be conferred the Padma Awards 2021 ?

Ans : 119

Key Points :

  • A list of personalities who will be conferred for Padma Vibhushan Awards :
  1. Maulana Wahiduddin Khan, Delhi
  2. B. B. Lal, Delhi
  3. Sudarshan Sahoo, Odisha
  4. Shinzo Abe, Japan
  5. S P Balasubramaniam (Posthumous), Tamil Nadu
  6. Belle Monappa Hegde, Karnataka
  7. Narinder Singh Kapany (Posthumous), USA
  • A list of personalities who will be conferred for Padma Bhushan
  1. Ram Vilas Paswan (Posthumous), Bihar
  2. Keshubhai Patel (Posthumous), Gujarat
  3. Kalbe Sadiq (Posthumous), Uttar Pradesh
  4. Rajnikant Devidas Shroff, Maharashtra
  5. Tarlochan Singh, Haryana
  6. Krishnan Nair Shantakumari Chithra, Kerala
  7. Tarun Gogoi (Posthumous), Assam
  8. Chandrashekhar Kambara, Karnataka
  9. Sumitra Mahajan, Madhya Pradesh
  10. Nripendra Misra, Uttar Pradesh

Q3: Which day is observed as the National Voters Day ?

Ans : 25th January

Key Points :

  • Theme – “Making our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed”
  • Electronic Electors Photo Identity Card (e-EPIC) launched by Election Commission of India.
  • First time this day was observed on 25 January 2011.

Q4: Which IIT researchers develop Crop Darpan App ?

Ans : IIIT-Hyderabad

Key Points :

  • Crop Darpan App helps farmers in getting solutions for the pests and diseases of their crops.

Q5: Which state celebrated as it’s foundation day on 24 January ?

Ans : Uttar Pradesh

Key Points :

  • UP has celebrated its 71th foundation day 24 January 2021.
  • Chief Minister – Yogi Adityanath
  • Governor – Anandiben Patel
  • Capital – Lucknow
  • State Bird – Saras Crane
  • State Animal – Swamp Deer
  • State Tree – Ashoka
  • State Flower – Brahma Kamal

Q6: How many species of birds took shelter in Sunderbans according to Zoological Survey of India ?

Ans : 428 species of birds

Key Points :

  • 4 Protected Areas in the Sunderbans have been listed as UNESCO World Heritage Sites named Sundarbans National Park, Sunderbans South, Sunderbans West and Sunderbans East Wildlife .

Q7: Which state has decided to start a ‘Jail Tourism’ program ?

Ans : Govt of Maharashtra

Key Points :

  • ‘Jail Tourism’ program will start on 26 January.
  • The aim of this program is facilitating the people to visit and see the history of prisons in the state.

Q8: Which is the largest jail of Maharashtra ?

Ans : Yerawada in Pune

  • Yerwada Jail was built in the year 1871 by British. It can house more then 5000 prisoners.
  • Mahatma Gandhi has spent several years in this jail during India’s freedom struggle.

Q9: Who become One-Day CM of Uttarakhand ?

Ans : Shristi Goswami, a 19 year old Haridwar-based student .

Key Points :

  • Chief Minster of Uttarakhand – Trivendra Singh Rawat
  • Governor – Rani Maurya

Q10 : Which day observed as International Day of Education ?

Ans : 24 January

Q11: Which day is celebrated as National Tourism Day ?

Ans : 25 January

Key Points :

  • International Tourism Day celebrates on 27 September in every year .
  • In 1948, the central govt estblished a tourism committee for the 1st time promoete tourism in India.

Q12: Which state is celebrated its 50th golden jubilee of Statehood Day ?

Ans : Himachal Pradesh (25 January)

Key Points :

  • State Capital – Shimla (summer) and Dharamshala (winner)
  • Nati is the most famous dance of Himachal Pradesh
  • Chief Minister – Jai Ram Thakur
  • Governor – Bandaru Dattatreya

Q13: Who are selected for the Subhash Bose Aapda Prabandhan Puraskar 2021 ?

Ans: Sustainable Environment & Ecological Development Society and Rajendra Kumar Bhandari

Q14: SpaceX has set a record of the launch how many satellites from a single rocket ?

Ans : 143 Satellites

Key Points :

  • ISRO’s record of the launch of 104 satellites but this record is beaten by SpaceX.
  • SpaceX was founded by Elon Musk in 2002.
  • SpaceX’s headquarter is located in California.

Q15: How many children conferred for Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2021 ?

Ans : 32 children from 32 districts of 21 States/UTs

Key Points :

Distribution of 32 awards based on the respective categories :

  • Art & Culture – 7
  • Innovation – 9
  • Scholastic achievements – 5
  • Sports – 7
  • Bravery – 3
  • Social Service 1

Q16: Which country overtakes Germany to run world’s largest current accounts surplus ?

Ans : China

Q17: Which country overtakes US for Foreign Direct Investment ?

Ans : China

January Current Affairs 2021

You may interested following articles :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *