Current Affairs 26 January 2021

      No Comments on Current Affairs 26 January 2021
26 January Current Affairs

This article covers a latest list of current affairs 26 January 2021.In All competitive exams, current affairs or current news is the main focusable topic. JobAlerts4u provides current affairs 2021 as well as current affairs of last 6 month of 2020.In this article , we provide questions & answers as well as brief description of current affairs 2020-21.

Latest Current Affairs 2021- Current Affair 26 January 2021

Q1: Which Day is observed as the International Customs Day ?

Ans : 26 January on every year

Key Points :

  • Theme of the day – ‘Customs bolstering Recovery, Renewal and Resilience
  • It was first observed in 1953 and it’s instituted by the World Customs Organization.

About World Customs Organization :

  • Headquarter – Brussels in Belgium
  • Secretary – Kunio Mikuriya

Q2: Which new tax is imposed by the Ministry of Road Transport ?

Ans : Green Tax

Key Points :

  • Green Tax has imposed on old vehicles that are no more fir on roads.
  • 8 years old vehicles will be charged with this tax at the time of renewal fitness certificate.
  • Green Tax is also known as the pollution tax or environment tax.

Q3: What is name of newly launched mobile app by the Indian Finance Minister Nirmala Sitharaman ?

Ans : Union Budget Mobile App

Key Points :

  • This application will provide access of 14 union budget docs including annual financial statements.

Q4: Syed Mushtaq Ali Trophy 2021 started in which stadium ?

Ans : Sardar Patel Stadium , Ahmedabad

Key Points :

  • It’s 4 day championship that played between 26 to 31 January 2021.
  • Syed Mushtaq Ali Trophy is organised by BCCI and Its a domestic 20-20 cricket championship.

Q5: Which Zoo has been recently renamed as Balasaheb Thackeray Gorewada International Zoo ?

Ans : Gorewada International Zoo

Key Points :

  • It is spread over an area of 1914 hectares.

Q6: Which missile is successfully tested by DRDO in Odisha ?

Ans : New Generation Akash Missile

Key Points :

  • It’s range around 25 km.

Q7: In which state, New M-Sand Policy 2020 has been released ?

Ans : Rajasthan

Key Points :

  • CM of Rajasthan – Ashok Gehlot

Q8: Climate Adaptation Summit 2021 was hosted by which country government ?

Ans: Netherlands government

Q9: What is COP26 ?

Ans: United Climate Change Conference 2021 is also know as COP26.

Key Points :

  • COP26 will held in Glasgow, Scotland from November 1 to 12,2021.

Q10: Who will be awarded the Maha Vir Chakra award by President of India ?

Ans: Colonel Santosh Babu

Key Points :

  • Colonel Santosh Babu was the commanding officer of 16 Bihar Regiment while the Galwan Valley Clash in 2020.

Other Awards and Awardee List :

  • Vinod Kumar, Pintu Kumar, Rahul Mathur, Shyam Narayan Singh Yadav and Sanjiv Kumar – Kirti Chakra
  • K Palani, Naik Deepak, Nuduram Soren and Gurtej Singh – Vir Chakra

January Current Affairs 2021

List of Blogs :

Latest Job Notifications 2021 :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *